Tatarak jadalny jest rośliną bagienną. Często jego kłącza po wyczyszczeniu, okorowaniu i ususzeniu, a następnie zmieleniu wykorzystywane są do potraw. Tatarak może zastąpić cynamon, imbir czy też liść laurowy. Może być zastosowany do sałatek, przyprawiania zup owocowych, sosów, słodkich potraw, ciasteczek czy kompotów gruszkowych bądź jabłkowych. Ma zatem bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Tatarak korzystnie wpływa na zdrowie. Może pomóc w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, bólu głowy, zębów. Jego spożycie pozwoli odzyskać siły po wysiłku fizycznym. Jest skuteczny również na tzw. dychawicę oskrzelową. Medycyna naturalna znana jest od wieków, podobnie jak lecznicze działanie tataraku. Rośliny mogą wspomóc zdrowie, a także przetrwać w ekstremalnej sytuacji. Popularny staje się survival. Ludzie na własne życzenie zapuszczają się z dala od cywilizacji, by obcować z przyrodą i spróbować prowadzić koczowniczy tryb życia. W czasie survivalu często je się tylko to, co dała natura. W takiej sytuacji dobrym wyborem może być tatarak, który musi zostać obrany z wierzchniej warstwy. W takich warunkach nie trzeba go suszyć im można zjeść również na surowo. To zadziwiające, jak wiele roślin może zastąpić posiłki w ekstremalnych sytuacjach i dostarczyć niezbędnych składników odżywczych do organizmu. Medycyna naturalna, w którą wierzy wiele osób z pewnością nie zaszkodzi i warto spróbować czy będzie skuteczna dla nas. Tatarak jest ciągle mało rozpropagowany, a powinno się z niego korzystać częściej, zwłaszcza, że może zastąpić niektóre przyprawy.