Jak zrobić wędzarnię domowej roboty

Poradnik dodany przez: Dobromski
910938 4.67

Jest to bardzo prosta wędzarnia, którą można schować kiedy nie jest potrzebna. Taka wędzarnia zajmuje bardzo mało miejsca i jest zrobiona z szafki na ubrania. Natomiast uwędzone w niej mięso jest fantastyczne - w żadnym sklepie nie dostaniecie takich wyrobów. Oczywiście trzeba też wiedzieć jak wędzić mięso i jakim drewnem palić. Ale nie bójcie żaby - w filmie też to jest.

Składniki:

  • Szafka narzędziowa
  • Metalowe pręty
  • Metalowa półka
  • Skrzynka metalowa
  • Metalowa płyta
  • Zawiasy
  • Profesjonalny termometr
  • Narzędzia

Do poradnika Jak zrobić wędzarnię domowej roboty przypisano następujące tagi:

technika mięso domowa wędzenie mięsne kiełbaski kiełbasa mięsa wędzarnia wędzić uwędzić wyroby domowej palenisko

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić wędzarnię domowej roboty skomentowało 25 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

  1. Awatar użytkownika hajdukd

    hajdukd

    Mar 07, 2013

    Polak potrafi :)

  1. Awatar użytkownika ReYuS

    ReYuS

    Jun 09, 2011

    To było Dobre xDD

  1. Awatar użytkownika Lukaszek25614

    Lukaszek25614

    May 07, 2011

    moje pytanie drogi panie czy pan wędzisz czy pieczesz??
    Bo chciałbym zobaczyć jak pan wędzisz łososia bo z tego co wiem i sam robie to łososia sie wędzi na zimno a tu w tym cudzie to można go upiec.A po drugie kanał powinien mieć około 1.5 - 2 m długości zeby można było regulować temperature i nie spiec miesa jak to widziałem na załączonych u pana
    zdjęciach

  1. Awatar użytkownika majki1997

    majki1997

    Apr 25, 2011

    Wędzarnia fajna sam też wędzę. Tylko tytuł ,,Jak zrobić wędzarnię domowej roboty'' trochę tu nie pasuje ponieważ ty pokazujesz nam swoją wędzarnię. 5/5

  1. Awatar użytkownika ural5555

    ural5555

    Feb 22, 2011

    wędzarnia mi się bardzo podoba. a można wiedzieć skąd pan jest?

  1. Awatar użytkownika naplatki

    naplatki

    Feb 05, 2011

    Ja mam podobną tylko wypaliłem wnętrze by nie było farby. Opatuliłem wełną 5cm do ociepleń budynków i zakończyłem wylotowym kominem. W dolotowym tunelu zastosowałem dodatkowy wlot zimnego powietrza sterowany termostatem z malucha, który bardzo dobrze utrzymuje temperaturę w komorze. Można też zastosować miarkownik ciągu z pieca CO. To wszystko trzeba przetestować i odpowiednio ustawić bez wędlin. Do wędzenia stosuję w zasadzie każde drewno, które nie jest żywiczne. Smacznego.

  1. Awatar użytkownika kozielhgz

    kozielhgz

    Dec 20, 2010

    1000000000000000000000/0

  1. Awatar użytkownika jerzyg

    jerzyg

    Oct 26, 2010

    Chęci dobre ale błędów mnóstwo dlatego średnio oceniam, a oceniam jako fachowiec ponieważ wędzę od dawna i ten temat "przepaliłem" dawno. Szafka może być ale napewno wypalona od wewnątrz do blachy, ponieważ ogień będzie powolutku wypalał farbę i odymiał wędliny (farba będzie sobie miękła nawet pokryta już sadzą), ogień conajmniej 1-1,5m od szafy wtedy bezwładność temperatury będzie większa (chodzi o to żeby wędzić np. szynkę w temperaturze 30-40st.C przez cztery godziny i utrzymać tę temperaturę) inaczej po każdym dołożeniu drewna temperatura będzie skakała na 80st.C (i białko się zetnie, a dym nie dostanie się do środka szynki - wędlina będzie miała szare plamy w środku) tak samo ma się rzecz z wędzeniem kiełbasy wiejskiej: 60st.C, a później podpiekanie w 90 do 95 st.C i chodzi o to żeby te temperatury trzymać, inaczej wędliny będą za suche, za surowe, z żółto-szarymi plamami w środku (niedowędzone) lub osmolone... przed każdym wędzeniem wypalam moją wędzarnię (z szafki-rozdzielni elektrycznej) przez 1,5 - 2h, a w środku temperatura sięga wtedy 160 st.C pomimo że mam palenisko 1,5m dalej, a wszystko po to żeby mieć pewność że nie będzie stref zimnych oraz pary wodnej w wędzarni bo wtedy wędlinki będą osmolone jak z komina... ale ważne że kolega zaczął, a później to już kwestia ilości godzin spędzonych na wędzeniu... Brawo! ale z uwagami...

  1. Awatar użytkownika szczupaky

    szczupaky

    Oct 23, 2010

    Elegancka wędzareczka

  1. Awatar użytkownika kicior1

    kicior1

    Oct 22, 2010

    No widzę, że kolega zadymiacz dopiero rozpoczął przygodę z tą wędzarką bo kije jeszcze "świeże". Jako, że mam pewne doświadczenie z taką szafą to pozwolę sobie na kilka uwag: Co do konstrukcji to mam podobną ale palenisko mam obok ok.1m a dym dochodzi przez rurę do dziury w dnie, poza tym u góry zrobiłem duży otwór i dorobiłem komin oraz szyber na dolocie dymu co pozwala na precyzyjną regulację temperatury (a temperatura poza drewnem oczywiście to kluczowa sprawa przy wędzeniu), i tu uwaga do autora filmu - optymalna temperatura wędzenia to 60st.C a nie 40... 40stC to temperatura w której wstępnie osusza się wyroby praktycznie bez dymu,no ale jak kto lubi:)Co do uwag w komentarzach dotyczących malowania wnętrza i ew. oparów z farby, to ja swoja wędzarnię przed pierwszym użyciem "wypalałem" przez kilka dni drewnem owocowym (jabłoń,grusza,śliwa) wytwarzając bardzo gęsty dym co spowodowało pokrycie się wnętrza szafy naturalnym osadem (jakby woskiem) który chroni wyroby przed szkodliwymi oparami z podgrzewanej farby. Popieram głos autora, że nic nie zastąpi wyrobów domowej roboty, bo kto choć raz spróbuje ten już nigdy nie nazwie "sklepowego" wyrobu wędliną, to są po prostu wodne wyroby wędlinopodobne... :) Doceniam chęci kolegi "Dobromskiego" no i witam w kręgu wędzarniczej braci:)