Jak zrobić proszek wapniowy ze skorupek jaj

Poradnik dodany przez: Larelf
135512 4.44

Film pokazuje jak zrobić proszek ze skorupek kurzych jaj, dzięki czemu możemy zaoszczędzić pieniądze innych na suplementach wapnia. Wapń ze skorupek ma bardzo wysoką wchłanialność, więc wcale nie jest gorszy od markowych odpowiedników. Codziennie powinno się spożywać optymalnie pół łyżeczki tego proszku, z którego przyswoimy prawie 400mg wapnia, a proszek ze skorupki jednego jajka wystarczy nam na 5 dni. Zawiera dodatkowo mniejsze ilości pierwiastków takich jak magnez, żelazo, mangan.

Składniki:

  • -skorupki kurzych jaj
  • -wrzątek
  • -szklanka
  • -moździerz
  • -ręcznik papierowy

Do poradnika Jak zrobić proszek wapniowy ze skorupek jaj przypisano następujące tagi:

magnez jajka zdrowie żelazo wapń jajek proszek wapniowy skorupki jajek

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić proszek wapniowy ze skorupek jaj skomentowało 9 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

  1. Awatar użytkownika ane2

    ane2

    Apr 13, 2015

    Ja bym nie zapominał o Vit. D, magnezie i cynku. Vit.D nam stale brakuje, ponieważ przebywamy przeważnie w pomieszczeniach zamkniętych (słońce ją wytwarza od maja do września na naszej szerokości geograficznej). Można aby było najtaniej zastosować żarówkę UVB (świetlówka kompaktowa 10% UVB 26 Wat), którą dostaniemy w sklepach zoologicznych z gadami i płazami, 15 do 45 minut dziennie razem z 5000 UI Vit.A, po top aby nie przedawkować Vit.D. Magnezu powinniśmy brać 10 mg na 1kg wagi ciała i cynku 15 do 20 mg. Przedawkowanie nawet 2 razy magnezu i cynku nam nie zaszkodzi , wapno w skorupkach jest zdrowe, ale rzadko kiedy nam go brakuje w pożywieniu, jeżeli jemy nabiał.

  1. Awatar użytkownika Pulpet123

    Pulpet123

    Jan 29, 2013

    Super! Ciekawe ile może 12-latek to spożywać. Mam takiego syna.

  1. Awatar użytkownika jabberwocky

    jabberwocky

    Nov 05, 2012

    skorupki jajek rozdrobnione na pył służyły dawniej do napełniania klepsydr odmierzających czas. Piasek prowadzi do zmatowienia szkła, pył wapienny ze skorupek jest delikatny i nie rysuje.

  1. Awatar użytkownika darth-patryk

    darth-patryk

    Jun 25, 2012

    a do czego to ma wogóle słuzyć ???
    niech ci będzie dam 4

    • Awatar użytkownika Amorex

      Amorex

      Feb 02, 2013

      do dodawania np. na kanapki,lub inne dania. Dla mocnych kości.

  1. Awatar użytkownika Domin_elektro

    Domin_elektro

    Jun 14, 2012

    Jakby były wątpliwości:
    http://naukadlazdrowia.pl/skorupki-jaj-kurzych-niedoceniane-zrodlo-wapnia
    Dzisiaj zrobiłem :D
    A poradnik 5/5

  1. Awatar użytkownika lisica444

    lisica444

    Jun 14, 2012

    boje sie to zjeść x3 ale mądry pomysł! 6/5

  1. Awatar użytkownika smalcz

    smalcz

    Jun 10, 2012

    można w młynku do pieprzu zmielić 3/5

    • Awatar użytkownika Larelf

      Larelf

      Jun 11, 2012

      Jeśli ktoś ma, jak najbardziej. Tylko niewiadomo czy będzie tak dobrze rozdrobnione jak w moździerzu.

  1. Awatar użytkownika gracija

    gracija

    Jun 05, 2012

    Normalnie odkrycie stulecia :D

  1. Awatar użytkownika bartek558899

    bartek558899

    Jun 04, 2012

    nom...nom miałeś dobrego pomysła mam nadzieje że twój daje 5/5