Brzmi fatalnie co nie? Słowo szlam jest bardzo rzadko używane i nigdy w dobrym kontekście. No i nikomu szlam nie kojarzy się z czyms jadalnym. Ale chemia jak to często bywa potrafi zaskoczyć. Dlatego zobaczcie ten eksperyment kulinarny w którym znajdziecie przepis na jadalny szlam, który niektorym bardziej się będzie kojarzył z angielskimi określeniami takimi jak slime albo blubber. Ale nazewnictwo nie ma znaczenia. Celem tego eksperymentu kulinarnego jest pokazanie, że coś nawet tak nieprzyjemnie i okropnie wyglądającego można zjeść i nie smakuje źle.
Ten eksperyment kulinarny może być pomysłem na Halloween ale też można wykonać go z czystej ciekawości, tym bardziej, że do jego stworzenia potrzebujesz tylko wody i błonnika w proszku. Prościej się już nie da :)
Zapraszam serdecznie do tego dziwnego eksperymentu kulinarnego który bazuje na podstawowych zasadach chemii. Ale uważaj, bo kiedy będziesz jadł cos takiego na oczach innych, to ludziom oglądającym taki pokaz może się zrobić niedobrze