Deska do krojenia jest niezwykle ważnym elementem wyposażenia kuchni. To na niej przygotowuje się potrawy, w związku z tym technika jej samodzielnego wykonania wymaga użycia profesjonalnego sprzętu, zapewniającego jej trwałość. Akcesoria do kuchni mogą być wykonane z rozmaitych gatunków drewna. Dobrym wyborem, w tym przypadku, jest jesion i dąb. Do wykonania deski do krojenia potrzebne są różnej długości deski dębowe i jesionowe, które za pomocą odpowiednio dobranych tarcz są ucinane na określoną długość. Następnie układa je się naprzemiennie i klei, za pomocą dobrej jakości kleju do drewna. Po wyschnięciu kleju, powierzchnia jest szlifowana z każdej strony, a następnie deski są ponownie ucinane na mniejsze kawałki. Potem układa się je i klei w formie mozaiki. Gdy już mają pożądany kształt, ponownie trzeba je bardzo dokładnie wyszlifować i wyrównać z każdej strony. Na samym końcu deska do krojenia smarowana jest specjalnym olejem do drewna, który musi być odpowiednio dopasowany i posiadać certyfikaty. Koniecznie musi na nim widnieć oznaczenie dotyczące możliwości kontaktu z żywnością. Nie powinien zostawiać tłustej powierzchni, ani takiej, która po kontakcie z nożem zaczęłaby się kruszyć. Deska do krojenia pokryta warstwą oleju prezentuje się lepiej. Bardziej widoczne są słoje, a łączenia dwóch rodzajów drewna tworzą jednolitą całość. Akcesoria kuchenne wykonane techniką zrób to sam z pewnością będą trwałe, dzięki zastosowaniu odpowiedniej jakości drewna, kleju, a także sprzętu do przycinania i szlifowania. Takiej deski do krojenia z pewnością nie znajdzie się w żadnym sklepie.
Wszystkie filmy tutaj: http://mebletwojegopomyslu.pl/category/vlog/