Najbardziej znany polski preppers ma dla was kolejny odcinek związany z survivalem i zapasami żywności na wypadek naprawdę złych czasów. Nigdy nie wiadomo kiedy cały nasz spokój i sielskie życie się rozpadnie w drobny mak. Przyczyn może być wiele a wojna nie jest jedyną. Może nie grozi nam apokalipsa zombie ale inne zagrożenia są jak najbardziej realne. Przy planowaniu zapasów żywności przede wszystkim trzeba wiedzieć jak przygotować taką żywność aby jej data do spożycia była jak najdłuższa. Ze względu na to, że nie wszystko można pokazać w jednym filmie, dziś sposoby na to jak konserwować mięso. Oczywiście wszystko to osiągamy domowymi sposobami, które są sprawdzone i używane przez preppersów na całym świecie.
Domowe konserwy to także sposób dla tych, którzy chcą się zabezpieczyć na nieco mniejszą skalę i np. chcą zrobić zapasy na zimę albo chcą zachować nadmiar mięsa, który posiadają na inny czas. Domowa konserwa mięsna, która będzie odpowiednio przygotowana będzie miała naprawdę długi termin ważności, nawet 20-25 lat.