Jak wykonać mieszaninę oziębiającą

Poradnik dodany przez: konto_usunięte
62200 3.88

W tym filmie zobaczycie jak wykonać mieszaninę oziębiającą z lodu i soli. Temperatura mieszanki wynosi od -5 do -20 stopni Celsjusza. Ujemna temperatura utrzymuję się około godzinę (w temperaturze pokojowej).

Składniki:

  • Sól
  • lód
  • słoik
  • waga
  • młotek

Do poradnika Jak wykonać mieszaninę oziębiającą przypisano następujące tagi:

chemia chemiczne chłodzenie substancja schłodzić

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak wykonać mieszaninę oziębiającą skomentowało 33 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

  1. Awatar użytkownika raffalkosa

    raffalkosa

    Sep 26, 2011

    5/5 super ;)

  1. Awatar użytkownika tomekkk100

    tomekkk100

    Dec 29, 2010

    o wiele lepsze jest jak mamy nawóz amonowy.
    dodajemy go do wody i robi sie lodowate

  1. Awatar użytkownika peternowak

    peternowak

    Oct 29, 2010

    ile coś takiego wytrzyma?

  1. Awatar użytkownika kasia70210

    kasia70210

    Oct 04, 2010

    wiecie dlaczego tak się dzieje?
    ponieważ sól tak jakby dodatkowo ochładza lód.
    a za film 4/5 bo sposób już znam ale za dobre chęci się należy.

  1. Awatar użytkownika andreas_93

    andreas_93

    Jun 02, 2010

    ble jak sie napilem tego to zukuc mi sie hcioilo SORA ZA BŁĘDY ORTOGRAFICZNE

  1. Awatar użytkownika sabinka

    sabinka

    Feb 11, 2010

    jak coś wsadzisz to bedziesz mieć słone.
    fuuu..

  1. Awatar użytkownika Jajco

    Jajco

    Jan 04, 2010

    fajne przyda sie w lato albo np. przy goraczce do oblozenia czola

  1. Awatar użytkownika jacek1234

    jacek1234

    Jan 01, 2010

    Ej ja nie rozumiem po co ta mieszanka wogule jest jak dla mnie to zalosne

  1. Awatar użytkownika barcol

    barcol

    Dec 05, 2009

    A czy użycie azotanu amonu zamiast soli polepszy efekt? Nie chce mi się rekrystalizować więc AA jest + 5% Mg :>

  1. Awatar użytkownika MajsterManiak

    MajsterManiak

    Nov 19, 2009

    po cholerę tę sól sypać skoro lód i tak się nie rozpuścił a jest "gotowe"? poza tym szybciej i dokładniej byłoby mikserem to zmieszać
    ! I byłoby zimniejsze bo nie ogrzałoby się tak bardzo bo by krócej to trwało!!