Błyskawiczne chłodzenie z jedynie wykorzystaniem... soli.
Poradnik Jak szybko schłodzić napoje skomentowało 91 osób.
Oct 28, 2010
właśnie dlatego na komunie powinnyście dzieci dostać książki zamiast komputerów :]
sól dyfunduje w kryształ lodu i zrywa silne wiązania statyczne między niemal nieruchomymi cząsteczkami zamrożonej wody- dzięki temu napój w puszce może łatwiej oddać energię i szybciej się schłodzić- woda z lodem i solą w rzeczywistości jest płynnym lodem,bo cały układ wg I zasady termodynamiki i dąży do wyrównania energii przez oddanie ciepła,a sól uniemożliwia powstanie kryształu.
A tak w praktyce sól dodaje się do wody z lodem, żeby lód nie przytwierdził się do puszek, tudzież nie pozostał jedną wielką pozlepianą bryłą .
Jul 17, 2010
sól rozpuszcza lód i zapobiega zamarzaniu wody, chyba że jest baardzo niska temperatura np na Antarktydzie. Dlatego orze nie zamarza bo jest słone.
Jun 11, 2010
Sól po to, że obniża ona temperaturę zamarzania wody przez co cała ta "kąpiel" ma mniej niż 0 stopni.
Mam 16 lat i to wiem :P