Zrób to sam, czyli życiowe porady, life hacks i dobre rady pozwalające na ułatwienie sobie życia w domu podczas wykonywania codziennych czynności w kuchni, łazience czy innych miejscach sprzyjających często wypadkom bądź niepożądanym sytuacjom. Jak podają dokonywane często badania, co roku w gospodarstwie domowym wypadkom ulega w Polsce ponad 2, 7 miliona osób, warto więc uchronić się przed nimi, poznając dobre rady upraszczające życie i zapobiegające niebezpiecznym sytuacjom.
Jednym z problemów, z jakim musi zmagać się często każda perfekcyjna pani domu jest pryskający olej wylewany na rozgrzaną patelnią, na którym smażymy rozmaite produkty: od cebuli, po ryby czy mięsa. Pryskający olej, poza pozostawianiem tłustych plam na otoczeniu czy wręcz ubraniu osoby gotującej, może by także niebezpieczny – pryskając na skórę czy od oka może spowodować bowiem bolesne oparzenia. Łatwo też o wypadek, kiedy w pośpiechu cofamy oparzoną dłoń, która może potrącić całą patelnię i zrzucić ją z kuchenki, powodując jeszcze większe szkody lub obrażenia ciała.
Warto więc poznać porady stworzone przez osoby mające na co dzień do czynienia z gotowaniem i innymi czynnościami kuchennymi i prezentowane w powyższym filmiku. Broniąc się przed pryskającym olejem, warto więc przetrzeć patelnię jeszcze przed jej rozgrzaniem płatkiem kosmetycznym nasączonym octem spirytusowym. Dopiero później wylewamy na patelnię olej, który dzięki takiemu zabezpieczeniu nie pryska nawet po włożeniu na patelnię produktów przeznaczonych do obsmażenia. Warto przy tym pamiętać także o manipulowaniu natężeniem ognia bądź stopniem rozgrzania czujnika indukcyjnego, aby nie doprowadzać do spalania tłuszczu.