Obecnie w sklepach trudno kupić krajowe warzywa, czy też owoce. Zresztą większość z nich jest sadzona i hodowana na masową skalę, zatem ich wartości odżywcze są naprawdę mierne. A przecież należy się zdrowo odżywiać i jadać, jak najmniej przetworzonego jedzenia. O ile mamy taką możliwość warto sadzić własne warzywa. Zasadniczo nie trzeba mieć nawet ogródka, gdyż wystarczy odrobinę miejsca na balkonie i gotowe. Osoby, które posiadają działkę, czy też ogród mogą posadzić zdecydowanie więcej warzyw. Nie trzeba także lubić survivalu, czy też być preppersem by sadzić własne warzywa. Przecież najważniejsze jest zdrowie, a w sklepach ciężko kupić ekologiczne produkty, nawet jeżeli są posiadają potwierdzające certyfikaty ich cena jest bardzo wysoka. Warto więc sadzić np. ogórki. Ogórki kupione w supermarkecie nie posiadają pestek. Warto więc zaopatrzyć się w ogórki żółte. Z nich właśnie pozyskamy nasiona. Bierzemy ogórka, następnie odcinamy końcówki i delikatnie nacinamy górę. Wtedy też zaczynamy ją przekrawać. Gdy już to zrobimy, wystarczy tylko nożem wyjąć nasiona i gotowe. Z każdym następnym ogórkiem postępujemy tak samo. Oczywiście pozostałej części nie wyrzucamy, gdyż ona nam się przyda. Wystarczy tylko obrać ogórki ze skórki, następnie pociąć je na średniej wielkości paski i można przygotować korniszony, czy też pikle. Nie jest to wcale bardzo trudne. Wystarczy tylko wykonać zalewę. Aby ją przygotować potrzebna będzie tylko woda, ocet oraz przyprawy. Zalewa może być taka sama jak w przypadku grzybów. Zalewamy następnie ogórki i wekujemy słoik. To by było na tyle. Działajcie.