Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego potrząsanie puszki np. coli powoduje jej wybuch po otworzeniu? Co można zrobić aby bez problemów otworzyć wstrząśniętą puszkę? Czy działa to z każdą puszką? A jeśli nie to jaka jest różnica między zwykłą colą a colą dietetyczną? W każdej puszce lub butelce z gazowanym napojem mamy dwutlenek węgla, czyli CO2. Po wstrząśnięciu w naszym napoju rośnie ciśnienie i a sam gaz przylega do ścianek puszki lub butelki w postaci większych i mniejszych bąbelków. To właśnie te bąbelki są odpowiedzialne za "wybuchanie" napojów gazowanych. Gaz wypycha z dużą siłą napój do góry i działa to jak takie małe eksplodujące ładunki wybuchowe. Aby tego wszystkiego uniknąć, wystarczy popukać po ściankach puszki lub butelki. Dzięki temu te bąbelki rozbijają się na mniejsze i/lub całkowicie znikają w napoju i nie powodują już "wybuchania" przy otwieraniu. Ale pozostaje pytanie: dlaczego to nie działa z dietetyczna colą?