Jak otrzymać sztuczny miód - hydroliza sacharozy

Poradnik dodany przez: MCHEMIK
46094 4.71

W poradniku tym przedstawię jeden ze sposobów uzyskiwania sztucznego miodu na skalę przemysłową. Jest to pierwszy etap procesu, więc tak otrzymany produkt w żadnym wypadku nie nadaje się jeszcze do jedzenia!!!!!!!!!!!!!! Jeśli chcesz zobaczyć efekt doświadczenia a nie interesuje Ciebie omawianie procesu reakcji to przewiń sobie film na ok. 14 minutę. Choć fajnie by było abyś coś z tego doświadczenia wyniósł.

Składniki:

  • -C12H22O11 (sacharoza; cukier buraczany; trzcinowy)
  • -HCl (kwas solny choć może być jakiś inny np. Siarkowy; Azotowy)
  • -Palnik spirytusowy
  • -Statyw
  • -Probówka
  • -Woda
  • -Pipeta
  • -Zdrowy rozsądek

Do poradnika Jak otrzymać sztuczny miód - hydroliza sacharozy przypisano następujące tagi:

chemia cukier chemiczne doświadczenia kwas solny sztuczny miód hydroliza saharoza otrzymywanie miodu produkcja miodu

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak otrzymać sztuczny miód - hydroliza sacharozy skomentowało 4 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

  1. Awatar użytkownika karateka11

    karateka11

    Dec 01, 2012

    W laboratorium mój fartuch ma czarną barwę :DD

  1. Awatar użytkownika karateka11

    karateka11

    Oct 11, 2012

    Świetne, a kononowicz najlepszy :D

  1. Awatar użytkownika chemiczka

    chemiczka

    Jun 05, 2012

    Glukoza i fruktoza to nie są tak jak mówisz te same substancje, bo mają ten sam wzór sumaryczny. To są właśnie dwie całkiem różne substancje! Owszem, należą do heksoz, ale glukoza należy do aldoz (bo ma grupę aldehydową) a fruktoza należy do ketoz (bo ma grupę karbonylową). Sam to zresztą mówisz. Skoro mówisz, że są izomerami, to już oznacza, że są to dwie różne substancje, jedynie wzór sumaryczny mają taki sam.

    Po drugie, wiązanie które łączy resztę glukozową i fruktozową w sacharozie to nie wiązanie "glukozydowe" tylko "glikozydowe".

    Jeśli chodzi o próbę Trommera i Tollensa, to aldehydy dają pozytywny wynik tych prób, czyli mają właściwości redukujące, natomiast ketony nie. I w ten sposób można je odróżnić. Tak samo będzie z aldoheksozami i ketoheksozami.

    Żeby tak tutaj nie wytykać samych błędów to doświądczenie mi się bardzo bardzo podobało, fajny kolorek wyszedł i wszystko było super widoczne (dobry pomysł z białą karteczką) :)

    • Awatar użytkownika MCHEMIK

      MCHEMIK

      Jun 05, 2012


      Witam tak rzeczywiście dość mocno się przejęzyczyłem z tymi izomerami ;-) Choć to z tego względu ,że ja to wszystko staram się opowiadać z pamięci. Piszę aby tylko reakcję a dalej idę na żywioł. Nie piszę jakiś przemówień ;-) Tą próbę dla aldehydów i ketonów dałem gratis ,aby trochę mieć pojęcie o tym. Choć jest tak jak piszesz. Co do tego wiązania to zarówno nazwa glukozydowe czy glikozydowe jest poprawna. To tak jak na C6H12O6 mówi się glukoza, glikoza. Choć tak podsumowując to jednak fajnie ,że jest tak osoba na portalu ,która te moje przejęzyczenia poprawia i rzeczowo koryguje ;-)

    • Awatar użytkownika chemiczka

      chemiczka

      Jun 06, 2012

      Ale słuchaj, nawet jak wpiszesz w google'ach "wiązanie glukozydowe" to pyta się czy chodzi chodziło o "wiązanie glikozydowe" i nie ma żadnych wyników dla "wiązania glukozydowego". Zresztą sam sobie zobacz: https://www.google.pl/search?q=wi%C4%85zanie+glukozydowe&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-beta&channel=fflb

      Ja osobiście nigdy nie spotkałam się z nazwą wiązanie glukozydowe ani glikoza. A na pewno na studiach by nas o tym uczyli, jeśli takie nazwy by istniały. Mógłbyś mi powiedzieć gdzie takie nazwy znalazłeś? Bo jestem ciekawa, może dawniej się ich używało?

    • Awatar użytkownika MCHEMIK

      MCHEMIK

      Jun 09, 2012

      Tak jak najbardziej są to stare nazwy, ale uznałem, że jak piszę glukoza to jest to wiązanie glukozydowe. Jak bym napisał glikoza to bym użył sformułowania wiązanie glikozydowe. Glikozydowe pochodzi właśnie od określenia glikoza używanego jakieś 15 lat temu. Wiesz IUPAC ciągle coś kombinuje ;-) Jak dobrze kojarzę nazwy są umieszczone w jednym z pierwszych wydań A.I.Vogela (chemia organiczna) choć będę musiał jednak odkurzyć swoją biblioteczkę, bo dawno tam nie zaglądałem i się upewnić czy to ta książka. A, że akurat czegoś w Google nie ma to ja bym się raczej tym nie sugerował.

  1. Awatar użytkownika Vexxel

    Vexxel

    May 30, 2012

    A czy będzie kolejna część serii o wyrobie sztucznego miodu?

    • Awatar użytkownika MCHEMIK

      MCHEMIK

      May 30, 2012

      Kolejna część? Właściwie to ja w tym doświadczeniu chciałem przedstawić idę produkcji miodu (inwertowanie sacharozy). Ale oczywiście w wolnym czasie zamieszczę opis pod filmem. Jak w warunkach kuchennych taki miód sporządzić nie dysponując takim kwasami jak HCl, HNO3, H2SO4.