Pomarańcze a zdrowie. To temat tego filmu. Pomarańcze są jednymi z ulubionych owoców w naszym kraju. Oprócz samego smaku też pewnie do tego przyczyniła się cena, gdyż pomarańcze są relatywnie tanie. Ale mało osób wie, dlaczego warto jeść pomarańcze częściej. Właściwości pomarańczy to oprócz tego, że są nisko kaloryczne to jeszcze są wskazane przy odchudzaniu się, w przeciwieństwie np. do bananów. Zdrowe żywienie pokazuje, że pomarańcze są bogate w wiele składników które działają zdrowotnie. Przykładowo mają w sobie błonnik, witaminę P, Witaminę C (którą nie wiedzieć czemu ludzie przypisują jako główną zaletę pomarańczy), flawonoidy, hesperydynę, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo, witamina B6, inne witaminy z grupy B, Limonen, i beta-kryptysantynę.
W przypadku pomarańczy zdrowe żywienie polega po prostu na jedzeniu tych owoców. Tutaj nie ma za dużo przepisów do których moglibyśmy wykorzystać pomarańcze aby nie stracić ich wartości odżywczych. Dlatego po prostu pamiętaj o pomarańczach przy następnych zakupach