Jak ciąć i łączyć drewniane blaty - Projekt kuchnia Cz.4

Poradnik dodany przez: MebleTwojegoPomysłu
6118 0

FB: https://www.facebook.com/mebletwojegopomyslu/

Początek
Zanim weźmiemy się do pracy, musimy się odpowiednio przygotować technicznie. Teoretyczne zaplanowanie pracy, sprawdzenie czy ściany są idealnie proste, zmierzenie wymiarów blatów i projekt ich połączenia - to są podstawy przed rozpoczęciem pracy, dzięki której możemy zaoszczędzić potem sporo czasu na poprawki. Na przykład orientując się podczas zakładania blatów, że ściany są lekko zakrzywione lub kąty nie są takie, jak zakładaliśmy.


Gdzie się zabrać za wykonanie blatu?
Oczywistą odpowiedzią wydaje się stolarnia. To tam najczęściej wykonuje się drewniane meble. Jeśli jednak mamy odpowiednie narzędzia i ilość miejsca - możemy wybrać garaż lub inne większe pomieszczenie (pustą halę itd.).


Technika wykonania - co po kolei?
Po przygotowaniu projektu i narzędzi należy odpowiednio przyciąć blaty i pomyśleć o ich połączeniu. Do tego będziemy potrzebowali frezarki górnowrzecionowej oraz szablonów wirutex (do wykonania otworów do montażu śrub, by pod blatem za ich pomocą móc odpowiednio mocno przyciągnąć je do siebie). To pomoże nam wykonać pracę stosunkowo szybko, dokładnie i przede wszystkim estetycznie.


Ostatnia faza pracy
Na koniec pozostanie nam przygotowanie blatu do montażu (lakierowanie, zabezpieczenie farbą itd.) oraz sam montaż. Tutaj nie ma większych trudności oprócz wykonania zagłębiarką odpowiednich otworów - na przykład na zlewozmywak w kuchni. Teraz możemy blaty nałożyć i jak będzie idealnie wszystko pasować to pozostanie nam ich skręcenie i ostatnie poprawki estetyczne takie jak dodatkowe zabezpieczenie lakieru oraz nałożenie jeszcze jednej warstwy na łączenia.

Do poradnika Jak ciąć i łączyć drewniane blaty - Projekt kuchnia Cz.4 przypisano następujące tagi:

technika kuchnia meble cięcie blat stolarnia

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak ciąć i łączyć drewniane blaty - Projekt kuchnia Cz.4 skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Komentarze

Ładuję komentarze...