Ojj, przepisów na zupę rybną jest bardzo wiele ..Podam Ci kilka, wybierzesz sobie
3 papryki
2 cebule moze byc jedna tez i troche pory
3 zabki czosnku moze byc wiecej musi byc wyczowalny w zupie
6 dojrzalych pomidorow
swieza pietruszke
dobrego bialego fileta rybnego zeby byl troche grubszy bez osci
Rybe dobrze myjesz skrapiasz cytryna i zostawiasz ja bo dopiero dodajemy ja na koniec
Robisz wywar 1,5l- 2l wody dodajesz wegety najlepiej jak bys miala krewetki dobre nie musi byc albo skore z ryby tez nie musi byc tylko dodaje to aromatycznosci .te skladniki ktore napisalam kroisz nie za drobno i nie za grubo i pokoleji kazdy z nich podsmażasz na patelni zeby mialy lekka farbe i wrzucasz do garka z wywarem
Pomidory obierasz ze skorki i tez kroisz i lekko podsmazasz.Rybe kroisz w takie prostokaty i wrzucasz do zupy
Pamietaj aby warzywa byly troche twardawe nie moga sie rozgotowac.Ryba w zupie gotujesz moze 5-10 min
Doprawiasz papryka ostra i slodka ,pieprzem sola do smaku mozesz dodac czili ale malo
I na koniec pietruszka.Zupa nie moze byc za zadka i nie za gesta .Podajesz z bagietka
Najważniejszą częścią tej zupy jest odpowiedni, rybny wywar.
Na zupę rybną wystarczą głowy i kręgosłupy rybie, które pozostały po filetowaniu. Jeśli rybę kroiliśmy w dzwonka (np. szczupaka), użyjmy głów i ogonów.
Będziemy potrzebować włoszczyznę, czyli kilka marchewek, tyle samo pietruszek, średniej wielkości seler albo pół dużego, jeśli dysponujemy świeżą natką pietruszki i selera – użyjmy jej (zwłaszcza łodyżki są tu cenne), do tego 1-2 pory oraz 2 cebule(skarmelizowane na suchej patelni - najlepiej pokroić je w grube krążki i przysmażyć na ciemny brąz z jednej strony). Dla wzmocnienia smaku warto też dodać do wywaru 2 upieczone cebule (piecze się je w temp. 180 stopni, aż będą miękkie). Taki zestaw warzyw zalewamy 2-3 litrami wody i dodajemy jeszcze pół startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki korzenia lubczyku oraz kilka goździków, ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Wywar gotujemy, aż warzywa zmiękną, a po kuchni rozejdzie się przyjemny zapach. Następnie wkładamy do wywaru resztki rybie. Gotujemy pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu przez 30 minut.
Następnie przecedzamy całość przez sitko, uważając, żeby nie zlewać szumowin z dna garnka.
Następnie trzeba zagęścić i doprawić zupę.
1) można zagęścić ją zasmażką przygotowaną z łyżki masła i łyżki mąki, rozrobionych następnie gorącym wywarem, a potem przelanych do całości wywaru.
2) można też zmieszać łyżkę mąki z pół szklanki białego wina, a następnie wlać do wywaru
3) można też zmieszać mąkę ze szklanką śmietanki do zup i tym zagęścić płyn
Całość przyprawiamy Maggi, solimy, pieprzymy do smaku.
Zupę rybną można podawać z rybnymi pulpetami. Pulpety te robimy z pozbawionego ości, gotowanego lub surowego, siekanego mięsa ryb (z surowego trochę trudniej wyjąć ości, można użyć do tego pensety), 1 jajka (na kilogramową rybę), drobno siekanej cebulki i takiej ilości mąki, aby pulpety było łatwo formować w kulki. Do masy należy wsypać nieco soli, jeśli mięso ryby nie było już wcześniej solone. Następnie lekko podsmażamy uformowane filety ze wszystkich stron, a potem zanurzamy w mrugającym bulionie lub wywarze na kilka minut. Można też gotować pulpety na parze – zachowają ładniejszy kształt.
A jeśli nie mamy czasu na robienie pulpetów, podawajmy zupę rybną z kawałkami gotowanej ryby (pochodzącymi np. z filetów)
2.5 kg ryb słodkowodnych ( najlepiej kilka rodzajów)
20 dag marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/4 pory
sól
pieprz mielony
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka 30 % słodkiej śmietany
3 żółtka
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
ugotowany makaron łazanki
Opis przygotowania: 1 godzina
Ryby oskrobać, wypatroszyć, wyciąć filety , Łby, kręgosłupy i ogony zalać 1 litrem wody. Dodać warzywa , liście laurowe, ziele angielskie , trochę soli. Gotować przez 30 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć pokrojone na kilku centymetrowe kawałki filety rybne. Gotować ok. 15 minut. Marchewkę wyjętą z wywaru pokroić w słupki i włożyć do zupy. Żółtka roztrzepać ze śmietanką i wywarem. Do zupy dodać sok z cytryny i żółtka. Zdjąć z gazu. Włożyć łazanki, Podawać posypaną zieloną pietruszką, Można zrobic zupę z samych filetów, ale smaczniejsza jest jeśli wywar jest wygotowany na łbach i ościach
No i oczywiście polecam stronę http://kotlet.tv/zupa-rybna :P
Dziękuję za Przepisyy . Mamie To Się Spodoba . Czekam Na Inne . PZDR.