Brak opisu
Ocet z cukrem i przyprawami doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy owoce obrane i pokrojone w kawałki wedle uznania.
Ważne przy marynowaniu mieszanych owoców, najpierw wrzucamy te, co najdłużej będą miękły, niestety, wymaga to pewnego wyczucia, chodzi o to, żeby wszystkie "doszły" mniej więcej w tym samym momencie.
Owoce gotujemy do stanu al dente czyli ugotowane, ale jeszcze niezupełnie miękkie, wyjmujemy.
Marynatę gotujemy na najmniejszym ogniu, żeby zgęstniała do konsystencji syropu - im mniej marynaty i większa powierzchnia garnka, tym zgęstnieje szybciej.
Jak zgęstnieje, wkładamy owoce, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy ogień.
W takim stanie można załadować do słoików albo wystudzić i spożyć. Wspaniały dodatek do mięs, do potraw z grilla i jako przekąska.