Pytanie

Avatar użytkownika

Mam trochę bobu, który dostałem od dziadka - słyszałem, że jest smaczny po przygotowaniu, ale jak gotować bób, żeby był zjadliwy?

Brak opisu

Odpowiedzi (2)

Odpowiedział(a) tracexpert dodano 2012-11-07 15:43
Avatar użytkownika

Najpopularniejszą metodą gotowania bobu jest gotowanie w wodzie, ale można też ugotować go na parze.


Wykonanie:

 

Krok 1. Bób przebieramy i odrzucamy wybrakowane ziarna.

 

Krok 2. Dokładnie płuczemy bób pod strumieniem zimnej wody.

 

Krok 3. Przekładamy bób do garnka, zalewamy wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu) i dosypujemy cukier.

 

Krok 4. Szybko zagotowujemy i dosypujemy sól. Opcjonalnie do gotowania można też dodać kilka gałązek kopru.

 

Krok 5. Bób gotujemy pod przykryciem, na dużym ogniu. Młody ugotuje się w ok. 15 minut, starszy nieco dłużej, nawet w 30 minut.

Żeby sprawdzić czy bób jest gotowy, wystarczy wyjąć 3 ziarna różnej wielkości, delikatnie je ostudzić i spróbować.


Odpowiedział(a) super_Zygmunt dodano 2018-02-07 09:44
Avatar użytkownika

Moja mama z tego co pamieam tego typu warzywa, a właściwie ich nasiona, zanim dała do gotowania moczyła jakiś czas w wodzie, dzięki czemu szybciej robiły się miękkie podczas gotowania. Pamiętam, że fasolę białą potrafiła trzymać w wodzie nawet cały noc.