Pytanie

Avatar użytkownika

Jestem ciekaw jak zrobić bimber

Ciekawi mnie to jak robi się bimber, może ktoś z was wie.

Odpowiedzi (3)

Odpowiedział(a) Stenker dodano 2012-09-28 09:27
Avatar użytkownika

Nie wiem jak robi się bimber, wiem tylko, że można go chyba z ziemniaków robić:D 

 

Najważniejsza pewnie jest aparatura do destylacji, znalazłem taki poradnik. A z czego go sobie zrobić pewnie gdzies się znajdzie w necie.

Dodane linki:

Odpowiedział(a) TAMIR dodano 2012-09-28 21:32
Avatar użytkownika

na wstepie trzeba zaznaczyc ze bimber to nie winko czy wódeczka i zwykle zbyt cudnie nie smakuje. najprostsza receptura  to tzw bitwa pod Grunwaldem(1410)  1kg cukru 4l wody 10dag drozdzy. mozna tez zrobic zacier z owocow czy ziemniakow(tu szczegolnie tyczy sie pierwszej linijki) czyli owoc czy cos i reszta jak wyzej w stosownej proporcji. drozdze nalezy rozrobic w LETNIEJ (20-30*C) wodzie z odrobina cukru zeby sie namnozyly. jezeli zalezy Ci na czasie najlepsze beda drozdze gorzelnicze wyciagaja wysoki % i szybko odrabiaja, odpusc sobie zwykle piekarskie. calosc dajesz do szczelnego pojemnika zeby powietrza nie mialo a w jakims ogrodniczym(maja czesto sprzety winiarskie) kupisz rurke fermentacyjna za grosze do odprowadzania gazow. kiedy wszystko przefermentuje zlewasz ciecz(zawodowcy potrafia destylowac i zacier) do naczynia ktore mozna postawic na ogniu. nie nalezy uzywac naczyn aluminiowych i ze zwyklej stali.musi ono miec szczelna pokrywe z jakas rurka do odprowadzenia pary. chlodnice destylacyjna tez na stanowiskach winiarskich mozna dostac ale mozna wziac miedziana cienka rurke ostatecznie gumowa ukrecic spirale i wsadzic do pojemnika jakiegos, koniec rurki wystawiasz przez uszczelniony otwor przy dnie. do pojemnika wlewasz wode  walisz lod dla lepszego efektu. laczysz garnek z chlodnica i odpalasz gaz. na youtube masz mnostwo przykladow takich instalacji. temperatura powinna wynosic okolo 70-75 *C nie wiecej. kup alkoholomierz i do destylatu o temp20*C go wsadz wtedy poznasz jaka "moc bedzie z Toba"  wskazoweczka z 1kg cukru otrzymujemy~430g alkoholu

Odpowiedział(a) marcus1946 dodano 2012-12-30 17:39
Avatar użytkownika

ach wspomnienia.lata 80-te 300l zacieru na raz i podwójna destylacja. wychodził spirit ~`90% czysciutki ,bez zapachu.to byly czasy!!!