W internecie mówią, że:
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karaś, leszcz, krąp, płoć;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
zapach sera żółtego – brzana ,płoć
czosnek -kleń,leszcz
Mam własny super przepis na ciasto na karasia:
Składniki:
mąka pszenna, kasza manna błyskawiczna, cukier waniliowy, miód, masło.
Do garnka 0,5l wlewaz troche wody, dodojesz cukier waniliowy (mozna dodać jakiś zapach w płynie) ok 4 łyżeczek miodu naturalnego (w zależności od ilości wody), trochę masła (ok. 0,5 łyżeczki) i gotujesz.
Jak woda jest już gorąca dodajesz kaszę manne i mieszasz (kaszy dajesz tyle żeby zrobiła się gęsta papka)
Następnie wsypujesz mąke i mieszasz (jak chcesz żeby ciasto było bardziej zbite wyciągasz z garnka dosypujesz mąki i ugniatasz aż uzyskasz zamieżony efekt),
Ciasto powinno być słodkie ale bez przesady, dodatkowy zapach np. wanilia, skopex, truskawka, miód itp. zwiększy atrakcyjność ciasta.
Wypróbowane, bardzo dobre!