Pytanie

Avatar użytkownika

Jak zrobić prawdziwy rosół?

Brak opisu

Odpowiedzi (1)

Odpowiedział(a) florek102 dodano 2010-10-04 22:24
Avatar użytkownika

Rosół najlepszy jest jak wiemy z kury ale może być kurczak.Kurczaka należy poćwiartować na mniejsze części .W dużym garnku należy zagotować wodę dodać sól do smaku.Gdy woda zacznie się gotować po osoleniu należy dodać części z kurczaka tj.korpus,skrzydełka i szyję.W trakcie gotowania dodajemy włoszczyznę(marchew,pietruszkę,por,seler)Włoszczyzna musi być w całości nie kroimy.Jedynie możemy pokroić marchewkę na mniejsze kawałki.Resztę włoszczyzny możemy związać i wrzucić do garnka.Oprócz soli dodajemy mielony pieprz ziołowy lub prawdziwy.Wszystko gotujemy pod przykryciem sprawdzając co jakiś czas czy włoszczyzna zmiękła.Warto sprawdzić smak rosół.Przed końcem gotowania możemy dodać cebulę lecz przed wrzuceniem do garnka warto tę cebulę podsmażyć na patelni tak by str9ona która dotyka patelni była prawie czarna.Tę stronę cebuli smarujemy masłem i nożem przyciskamy do patelni.Gdy cebula nabierze kolor jaki oczekujemy wrzucamy do garnka i jeszcze tak około 5-7 minut gotujemy rosół.Makaron nitki lub gniazda gotujemy w osobnym garnku.Resztę kurczaka czyli pierś,nogi możemy wykorzystać do drugiego dania.Lecz każdy robi tak jak woli.ŻYCZĘ SMACZNEGO.