Pytanie

Avatar użytkownika

Jak zrobić paluszki w domu?

Brak opisu

Odpowiedzi (3)

Odpowiedział(a) kaliska dodano 2010-08-16 12:00
Avatar użytkownika

Jako takich cieniutkich paluszków to raczej nie zrobisz. Jednak istnieje coś takiego jak wyśmienita przystawka w formie Słonych paluchów:

- 35 dkg mąki,
- ½ kostki margaryny,
- 2 dkg drożdży,
- 2 żółtka,
- ¾ szklanki mleka,
- sól, kminek.

 

Przygotowanie:

Do miski trzeba wsypać przesianą mąkę, dodać ciepłe mleko, rozdrobnione drożdże, żółtka i około łyżeczkę soli. Ciasto chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopioną margarynę i całość dokładnie wrabiamy na gładko. Wyrobione ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice wysypaną mąką i formujemy rękami wałeczki o średnicy ok. 1 cm. Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w sporych odstępach (ok. 2cm) – paluchy podczas pieczenia rosną. Wierzch paluchów smarujemy białkiem i posypujemy solą i kminkiem. Pieczemy na złoty kolor około 20 minut w temp. 150 stopni C.

Odpowiedział(a) Jenny dodano 2010-08-17 15:23
Avatar użytkownika

Moja ciocia robi tego typu paluszki i są po prostu genialne...

Odpowiedział(a) Alexis1991 dodano 2010-08-18 14:55
Avatar użytkownika

W smaku przypominające faworki, idealne na postne smakołyki!