Pytanie

Avatar użytkownika

Jak zrobic kapusniaka? z mlodej kapusty

dobry

Odpowiedzi (2)

Odpowiedział(a) oncerise dodano 2011-03-06 20:53
Avatar użytkownika

SKŁADNIKI:

  • główka kapusty
  • wędzone kostki lub żeberka
  • 30 dag boczku
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • majeranek
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 1-2 marchewki
  • pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • suszony grzybek
  • kostka rosołowa lub maggi
  • kiełbasa
  • 1 łyżka tłuszczu (planta lub margaryna)
  • 1 łyżka mąki
  PRZYGOTOWANIE:

Wędzone kostki lub żeberka zalewamy wodą gotujemy ok 30 min. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku i suszonego grzybka. Kapustę szatkujemy i (ja sparzam gorącą wodą) dodajemy do wywaru z kości. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie warzywa ścieramy na tartce o największych oczkach. Ziemniaki można pokroić w kosteczkę ale ja również ścieram na tartce. Dodajemy do kapusty i zagotowujemy wszystko razem, doprawiamy do smaku kostką rosołową lub łyżką maggi. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni (jeśli mamy surowy boczek to wcześniej go gotujemy a wodę z boczku możemy również dodać do zupy jest jeszcze smaczniejsza :))podsmażony boczek dorzucamy do zupy a na tłuszczu jaki został podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy, jeśli został nam jeszcze tłuszcz to wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy tak żeby nie zrobiły się grudki, jeśli się pojawią to znak że tłuszczu jest mało dodajemy wtedy łyżkę planty lub margaryny. Wlewamy na patelnię łyżkę zupy i łączymy razem z mąką. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze parę minut i na sam koniec wsypujemy do zupy majeranek wedle uznania. Smacznego

Odpowiedział(a) halajano dodano 2011-06-16 15:05
Avatar użytkownika

Czesc

 Lady-Rose podala Ci smakowity przepis

 ale moze moj tez Ci posmakuje?

ok 10 dkg kostki od schabu

2 srednie marchewki pokrojone w kostke

 pietruszka ile lubisz [p- ja daje sredni korzen

srednia cebule

 lisc laurowy2- 3 ziarenka ziela

 ziemniaczki ze 4 pokrojone w kostke 

 

ok. 20 min gotuje wywar z kosci schabowej

wrzucam jarzyny - gotujac ok 10 min

 na koniec poszatkowana kapuste mloda- nie musi byc cala glowka

 Ja na 4 osoby daje 1/ glowki. jeszce gotuje ok 10 min

sol i pieprz do smaku

 a na loniec dosyc duzo swierzego koperku

mozna do dotowania dac lodyzki kopru

 Jesli lubisz to mozesz zagescic 2-3 lyzeczki maki rozmieszana z woda. PYCHOTKA

 SMACZNEGO