SKŁADNIKI: Wędzone kostki lub żeberka zalewamy wodą gotujemy ok 30 min. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, 1/2 cebuli pokrojoną w kostkę, ząbek czosnku i suszonego grzybka. Kapustę szatkujemy i (ja sparzam gorącą wodą) dodajemy do wywaru z kości. Gotujemy ok 15 min. W tym czasie warzywa ścieramy na tartce o największych oczkach. Ziemniaki można pokroić w kosteczkę ale ja również ścieram na tartce. Dodajemy do kapusty i zagotowujemy wszystko razem, doprawiamy do smaku kostką rosołową lub łyżką maggi. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni (jeśli mamy surowy boczek to wcześniej go gotujemy a wodę z boczku możemy również dodać do zupy jest jeszcze smaczniejsza :))podsmażony boczek dorzucamy do zupy a na tłuszczu jaki został podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy, jeśli został nam jeszcze tłuszcz to wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy tak żeby nie zrobiły się grudki, jeśli się pojawią to znak że tłuszczu jest mało dodajemy wtedy łyżkę planty lub margaryny. Wlewamy na patelnię łyżkę zupy i łączymy razem z mąką. Wszystko dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze parę minut i na sam koniec wsypujemy do zupy majeranek wedle uznania. Smacznego
PRZYGOTOWANIE:
Czesc
Lady-Rose podala Ci smakowity przepis
ale moze moj tez Ci posmakuje?
ok 10 dkg kostki od schabu
2 srednie marchewki pokrojone w kostke
pietruszka ile lubisz [p- ja daje sredni korzen
srednia cebule
lisc laurowy2- 3 ziarenka ziela
ziemniaczki ze 4 pokrojone w kostke
ok. 20 min gotuje wywar z kosci schabowej
wrzucam jarzyny - gotujac ok 10 min
na koniec poszatkowana kapuste mloda- nie musi byc cala glowka
Ja na 4 osoby daje 1/ glowki. jeszce gotuje ok 10 min
sol i pieprz do smaku
a na loniec dosyc duzo swierzego koperku
mozna do dotowania dac lodyzki kopru
Jesli lubisz to mozesz zagescic 2-3 lyzeczki maki rozmieszana z woda. PYCHOTKA
SMACZNEGO