Trochę kiełbasy pokroić w plasterki, usmazyć z pokrojoną cebulką, dodać przecier pomidorowy. Doprawić pieprzem, ziołami wegetą i wyłożyć na ugotowany ryż lub makaron.
Mrożoną jarzynę udusić , dodac przyprawy i wyłożyć na ugotowany ryż lub makaron.
Pierś z kurczaka podsmażyć na oleju, dodać mrożoną jarzynę - dusić ok.10-15 min. Doprawić przyprawami ziołowymi. Ułożyć na talerzu liście sałaty. na to wyłożyć mięso w jarzynach.
1,5 l. bulionu zalać żurkiem, dodać ugotowane wczesniej kiełbaski białe (pokroić w plasterki), 4 jajka na twardo pokrojone w kawałeczki, 2 łyzki chrzanu, 4 ząbki czosnku, doprawić majerankiem, pieprzem i wegetą. Można dodać troche smietany. Podawać z chlebkiem lub grzankami.
makarony wychodzą bardzo szypko. gotowanie to ok 20 min. pozostają jeszcze dodatki
-zwykły biały ser (twarug) nie mielony chudy lub pułtłusty,
-sos mięsny oliwa cebula mięso mielone i czosnek (można dodać ziuł) podsmażone i zalane kechupem doprawione do smaku (15-20min)
jeżeli mamy już zimny (można prubować z ciepłego, ale nie jestem pewien wyników)
-podsmażyć cebule mielonke (lub inną wędline) makaron posypać serem Zułtym przykryć i na małym ogniu do roztapienia sera. można dodać grzyby papryke i inne
-podobnie naszykować tyle że zamiast sera dać jajka
jajecznice też się srawdzają