750 dag twarogu
2 kg ziemniaków
sól, mielony czarny pieprz
ziemniaki obrać, przekroić na pół, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, zmielić przez maszynkę lub dobrze potłuc tłuczkiem z drobnymi otworami. Twaróg również zmielić przez maszynkę lub podobnie jak w przypadku ziemniaków, dokładnie rozkruszyć i ugnieść tłuczkiem z drobnymi otworami. Wymieszać z ziemniakami, solą i czarnym pieprzem i to właściwie tyle jeśli chodzi o farsz
Farsz na pierogi ruskie: tyle ziemniaków ile sera białego . Ziemniaki obrać i ugotować, jekko posolić. Zmielic w maszynce ziemniaki i ser.. Cebulę drobno posiekać i posmażyc na oleju. Wszystko wymieszać, dodać sól (lub wegetę), pieprz. Mozna zrobić trochę tańszy farsz: więcej ziemniaków mniej sera.