Pytanie

Avatar użytkownika

Jak upiec napoleonkę?

Brak opisu

Najlepsza odpowiedź

Odpowiedział(a) oncerise dodano 2010-10-13 13:37
Avatar użytkownika
Potrzebne rzeczy
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 1 śmietana
  • 250 g margaryny

 


Ciasto:

  • 2 szklanki mąki, margarynę i śmietanę zagniatamy do uzyskania kruchego ciasta
  • Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na noc
  • Rano dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy je cienko
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Ciasto kładziemy na blaszkach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut
  • Masa:

  • Mieszamy 2 szklanki mleka i cukier i gotujemy je, doprowadzając do wrzenia
  • 1 szklankę mleka, jajka i pozostałe mąki miksujemy na jednolitą masę
  • Po zmiksowaniu składników wlewamy masę do wrzącego mleka i mieszamy, uzyskując gęsty budyń
  • Gdy masa się rozmiesza, wylewamy ją na jeden z upieczonych placków i przykrywamy z góry drugim
  • Smacznego!

    Odpowiedzi (2)

    Odpowiedział(a) oncerise dodano 2010-10-13 13:37
    Avatar użytkownika
    Potrzebne rzeczy
    • 2 szklanki mąki
    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • cukier waniliowy
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3 szklanki mleka
    • 4 jajka
    • 1 śmietana
    • 250 g margaryny

     


    Ciasto:

  • 2 szklanki mąki, margarynę i śmietanę zagniatamy do uzyskania kruchego ciasta
  • Przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na noc
  • Rano dzielimy ciasto na dwie części, rozwałkowujemy je cienko
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
  • Ciasto kładziemy na blaszkach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut
  • Masa:

  • Mieszamy 2 szklanki mleka i cukier i gotujemy je, doprowadzając do wrzenia
  • 1 szklankę mleka, jajka i pozostałe mąki miksujemy na jednolitą masę
  • Po zmiksowaniu składników wlewamy masę do wrzącego mleka i mieszamy, uzyskując gęsty budyń
  • Gdy masa się rozmiesza, wylewamy ją na jeden z upieczonych placków i przykrywamy z góry drugim
  • Smacznego!

    Odpowiedział(a) andy dodano 2010-11-24 08:15
    Avatar użytkownika

    może to jest napoleonka ale u nas na podbeskidziu nazywamy to ciasto KARPATKA