Jest to podstawowe danie na wigilii. Śledzie w śmietanie podawane są również jako danie z ziemniakami. Sposoby przyrządzania są różne w zależności od gustu domownika. Oto jeden z przepisów na śledzie w śmietanie
Pokrojone w kawałki śledzie po wypłukaniu i skropieniu octem wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Półtora obranego jabłka startego na tarce mieszamy ze śmietaną, musztardą, cukrem, solą i pieprzem do smaku, mieszając. Połówkę pozostałego jabłka tniemy na cienkie plasterki kropimy sokiem cytrynowym też odstawiamy.
Cebulę pokrojoną w krążki parzymy we wrzątku i wyciągamy sitkiem.
Przygotowane śledzie oblewamy wcześniej przygotowaną śmietaną,dekorujemy cebulą, groszkiem, serem oraz kawałeczkami jabłka posypując koperkiem.
Poradnik Śledzie w śmietanie skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!