Wigilia to wyjątkowy dzień dla każdego katolika. Tę postną ucztę celebruje się w gronie bliskich. Panuje świąteczna, miła i rodzinna atmosfera. Co roku, zgodnie z tradycją na stole powinno pojawić się 12 postnych potraw, symbolizujących dwunastu apostołów.
Ryba, czyli znak Chrystusa i chrześcijaństwa stanowi podstawę wigilijnego stołu. Zazwyczaj podawany jest smażony karp, ale coraz częściej na stołach znajdziemy też łososia czy dorsza.
Dodatek do niemal każdej potrawy stanowi chleb, który jest symbolem dobrobytu.
Jedną z bardziej popularnych i osławionych potraw jest pyszny barszcz czerwony oraz uszka z kapustą i grzybami.
Kolejny przysmak to kapusta z grochem. Dawniej wierzono, iż zapewnia zdrowie i urodzaj.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć aromatycznego kapuśniaku z suszonymi grzybami.
Popularniejsza z roku na rok staje się kutia, czyli pyszne i słodkie danie z makiem. Dodatek maku stanowią orzechy włoskie, laskowe, migdały, figi, daktyle, rodzynki i miód. Mimo tego, że kutia jest bardzo słodka, smakuje naprawdę wyśmienicie i raz w roku można pozwolić sobie na takie szaleństwo.
Niemal każdy z nas jest wielkim fanem pierogów ruskich oraz z kapustą i grzybami, które musza obowiązkowo pojawić się na wigilijnym stole.
Do popicia świetnie sprawdzi się zupa grzybowa, a jej uzupełnieniem będą krokiety.
Nie należy zapominać o tradycyjnym kompocie z suszek. Charakteryzuje się specyficznym, cierpkim smakiem, ale aby tradycji stało się zadość- musi zagościć na wigilijnym stole.
Poradnik Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!