W twoim domu lub mieszkaniu pojawiły się mole spożywcze? To bardzo zły znak i trzeba się nimi jak najszybciej zająć nim zadomowią się w naszej kuchni na dobre. W tym poradniku dowiesz się jak skutecznie zwalczyć mole spożywcze.
Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella), potocznie zwana molem spożywczym – motyl nocny (ćma) z rodziny omacnicowatych, szkodnik domowy. Żeruje zwłaszcza na suchych pokarmach takich, jak: cukier, kasze, mąka i otręby.
Mole bardzo lubią gnieździć się w torebkach z płatkami, mąką, ryż i różnymi innymi ziarnami. Tam najczęściej składają również jaja więc jeśli znajdziesz u siebie mole pozbądź się tych produktów.
Wszystkie produkty, w których zadomowiły się mole nadają się jedynie do wyrzucenia. Zrób to jak najszybciej by mole nie przeniosły się na inne smakołyki z waszej kuchni. Produkty wrzuć do worka i szczelnie zawiąż a następnie wynieś do śmietnika.
Dokładnie wyczyść wszystkie szafki. Odkurz je w najdalszym zakątku i użyj wody z mydłem by dokładnie je umyć. Gdy szafka wyschnie możesz spryskać ją octem lub jeśli nie lubisz tego zapachu użyj olejka eterycznego. Zmieszaj 110g octu z jedną drugą łyżeczki olejku eukaliptusowego oraz połową łyżeczki olejku cytrynowego i odrobiną olejku lawendowego.
Warto do kuchni kupić pułapki na mole spożywcze. Są one nie drogie, a bardzo skuteczne. Wabią one zapachem samców, którzy wpadają w pułapkę i dzięki temu nie dochodzi do dalszego rozmnażania się moli w kuchni.
Poradnik Jak zwalczyć mole spożywcze skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!