Jeżeli pokrzywa kojarzy ci się jedynie z dzieciństwem i szczypiącymi bąblami na nogach, już dzisiaj możesz zmienić o niej zdanie. Ugotuj zupę z pokrzywy, która jest bardzo zdrowa i niewątpliwie oryginalna.
Zieleninę opłucz pod bieżącą wodą, następnie ją sparz wrzątkiem, odcedź i posiekaj na drobne kawałki.
Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmaż na maśle, aż się zeszkli. Dodaj do niej zieleninę oraz 5 łyżek bulionu i duś całość na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
Po tym, delikatnie zmiksuj zupę. Następnie dodaj resztę bulionu, zapraw wszystko śmietaną, mąką i na koniec dodaj przyprawy.
Zagotuj zupę, a w międzyczasie ugotuj na twardo jaja.
Pokrojone w ósemki jajka zalej świeżo ugotowaną zupą (możesz do niej wrzucić także ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki). SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić zupę z pokrzywy skomentowało 1 osób.