Zapiekanka to szybkie, sprawdzone i pyszne danie. Idealnie sprawdza się przy niezapowiedzianej wizycie gości. Co więcej, nie musi być droga, a często nawet składa się z produktów, które akurat mamy w domu. Poniżej podam przepis na zapiekankę, która na pewno oczaruje podniebienie gości.
Zetrzyj cukinię na grubej tarce, przełóż do sitka opartego o miskę i posól.
Odczekaj pół godziny aby puściła wszystkie soki. Po wyznaczonym czasie odciśnij ją na ręczniku papierowym, aby pozbyć się ewentualnych resztek wody.
W czasie gdy cukinia leżakuje w sitku, rozmroź szpinak i podobnie wyciśnij go na ręczniku papierowym.
Na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu usmaż pokrojony w grubą kostkę boczek. Smaż go do czasu, aż tłuszcz się nie wytopi. Do mięsa dodaj pokrojoną w średnią kostkę cebulę i poczekaj, aż się zeszkli.
W blenderze zetrzyj pietruszkę z czosnkiem i odrobiną soli do smaku.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wszystkie powyższe składniki połącz ze sobą. Dodaj to tego starty parmezan, roztrzepane jajka oraz sól i świeży pieprz do smaku.
Wysmaruj formę do zapiekanki oliwą z oliwek.
Przełóż gotową masę do formy, wyrównaj ją łyżką i posyp startym parmezanem.
Zapiekankę piecz przez 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż do momentu, kiedy wierzch będzie zarumieniony.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić zapiekankę z cukinią i szpinakiem skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!