Tosty francuskie to wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Wystarczy tylko kilka produktów (zazwyczaj dostępnych w naszej lodówce) oraz troszkę chęci i czasu, aby cieszyć się wyśmienitym posiłkiem
Rozprowadź tłuszcz (masło lub olej) na średniej wielkości patelni.
Wbij jajka do miski.
Do jajek dodaj ekstrakt waniliowy oraz cynamon. Następnie wszystko ubij widelcem lub trzepaczką.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
1. Zanurz kromki z obu stron w jajkach.
1. Umieść każdą kromkę na patelni.
1. Smaż tosty do momentu, aż się zarumienią.
1. Tosty podawaj na talerzu. Można je polać syropem lub dodać do nich dżem.
- tosty można urozmaicać wieloma składnikami, tj. boczek, parówki itp. Tosty francuskie to sycące danie, idealne na śniadanie lub kolację,
- należy uważać podczas smażenia, aby tosty się nie przypaliły, tracą przez to swój wyśmienity smak,
- warto pozostawić wymieszane jajka z cynamonem i olejkiem na 15 minut przed smażeniem,
- posyp tosty cukrem podczas smażenia, dzięki temu staną się chrupiące,
- na specjalne okazje możesz użyć foremek do chleba – dzięki temu zaskoczysz swoich gości.
Poradnik Jak zrobić tosty francuskie skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!