Zwykło się mówić, że do pewnych smaków należy dorosnąć. Jednym z nich są oliwki. Jedni je kochają, inni nienawidzą. Fanom tych kontrowersyjnych przysmaków na pewno posmakuje tytułowa pasta z czarnych oliwek, która przywędrowała do nas z Prowansji. Poniżej przeczytaj jak przyrządzić tapenadę.
Na wstępie spróbuj anchois, które z natury są słone. Jeżeli będą natomiast za bardzo słone, że prawdopodobnie zepsują smak pasty, polej je przegotowaną wodą, a następnie odsącz na ręczniku papierowym.
Za pomocą miksera lub jeszcze lepiej- blendera wymieszaj wszystkie składniki.
Włóż pastę na kilka godzin do lodówki, aby przeszła. Wtedy będzie idealna do jedzenia.
Jeżeli chcesz trzymać pastę z oliwek dłużej w lodówce, przełóż ją do słoika lub jakiegoś pojemniczka, wyrównaj jej powierzchnię i zalej jedną łyżką oliwy. Dzięki temu ten francuski kawior nie zepsuje się tak szybko.
Kawałki chrupiącej i posmarowanej czosnkiem bagietki wysmaruj pastą tapenade. Będzie to bez wątpienia świetna przystawka lub potrawa na koktajlową imprezę.
Ciekawy pomysłem są także nafaszerowane pastą z oliwek pieczarki, posypane i zapieczone w parmezanie.
Poradnik Jak zrobić tapenadę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!