Polędwica wołowa strogonowa to delikatne danie idealne jako obiad dla rodziny. Tak przygotowana polędwicę obowiązkowo podajemy z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Polędwicę kroimy w plasterki,również kroimy cebulę oraz pieczarki,siekając natkę.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z łyżką oliwy szkląc cebulę i dodając pokrojone mięso zarumieniając,pieczarki podsmażamy na pozostałym tłuszczu.
Do podsmażonego mięsa dodajemy bulion wraz z koncentratem,pieczarkami,papryką,śmietaną,posypujemy delikatnie mąką dusząc pod przykryciem na słabym ogniu przez 15 minut,przyprawiając do smaku i posypując wcześniej siekaną natką pietruszki.
Podajemy do wcześniej ugotowanych ziemniaków lub makaronu,jako dodatek można podać wytrawne czerwone wino.
Poradnik Jak zrobić strogonow skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!