Spaghetti to rodzaj makaronu, w postaci długich i cienkich nitek. Zwykło się tak nazywać również całą potrawę, składającą się z wspomnianego makaronu oraz dowolnego sosu. Najpopularniejszym jest zdecydowanie sos bolognese, który pochodzi z włoskiej Bolonii. Jest uwielbiany nie tylko we Włoszech, nie tylko w Europie, ale na całym świecie! Poniżej znajdziesz przepis na prawdziwe spaghetti bolognese.
Na niewielkiej ilość rozgrzanego tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz wyciśnięty czosnek. Smażyć, aż warzywa się zeszklą.
Na patelnię dodaj także startą marchew, seler i pietruszkę. Całość dalej smaż.
Do wszystkiego dodaj również mięso mielone i smaż wszystkie składniki jeszcze przez jakiś czas. Uważaj, aby się nie przypaliły!
Teraz możesz zabrać się za przygotowanie płynnego sosu. Zagotuj półtora szklanki wody i rozpuść w niej kostkę bulionową warzywną. Do tego dodaj słodką paprykę i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz świeżą, pokrojoną bazylię. Całość wlej na patelnię i wymieszaj ze wszystkimi składnikami.
Sos podduś przez jakiś czas. W międzyczasie dodaj wino, przyprawy do smaku i odrobinę cukru. Raz jeszcze wymieszaj wszystko.
Makaron ugotowany (koniecznie!) al dente polej sosem oraz posyp tartym serem. SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić spaghetti bolognese skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!