Charakterystycznym dla żurawiny jest jej kwaskowaty smak. Zazwyczaj spożywamy ją raczej przetworzoną w różnorodnych dżemach, musach czy sokach. Lekarze potwierdzają, że naprawdę warto ją jeść, ponieważ posiada wiele witamin i minerałów np. sód, wapń, magnez i żelazo. Poza tym, owoc ten oczyszcza organizm ze zbędnych toksyn oraz wspomaga nasz układ odpornościowy. Tytułowy sok jest szczególnie polecany dla kobiet w ciąży.
Umyte owoce żurawiny zasyp w garnku cukrem. Odstaw naczynie na około 20 godzin na bok.
Po tym czasie, dodaj do garnka wodę (jej ilość zależy tak naprawdę od twoich upodobań i od tego, czy chcesz uzyskać rzadki sok czy gęstą zawiesinę) i zagotuj całość dwu lub trzykrotnie.
Na koniec zlej sok i delektuj się jego wyjątkowym smakiem.
Jeżeli chcesz własnoręcznie uzbierać owoce, zrób to dopiero po pierwszych przymrozkach. W innym przypadku żurawina będzie bardzo kwaśna i niesmaczna.
Poradnik Jak zrobić sok z żurawiny skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!