Pigwa to tradycyjny owoc, gloryfikowany przez nasze babcie, które niegdyś robiły z nich kompoty, soki, dżemy i nalewki. Dzisiaj taki sok jest świetnym dodatkiem do wielu dań np. do mięs i różnych sosów. Ponad to jest on bardzo zdrowy. Poniżej dowiesz się w jaki sposób go przyrządzić.
Umyte, obrane i pokrojone w paski owoce włóż do dość sporego garnka.
Do garnka dodaj wodę i cukier. Całość odstaw na bok, na kilka godzin.
Po tym czasie, postaw garnek na wolnym ogniu i gotuj przez około godzinę, cały czas mieszając zawartość naczynia.
Owoce gotuj do czasu, aż rozpuści się cukier, a one same odpowiednio zmiękną.
Po ugotowaniu, przelej sok do słoików i butelek i szczelnie je zamknij. Przetwory przechowuj w ciemnym miejscu.
Poradnik Jak zrobić sok z pigwy skomentowało 4 osób.
Aug 01, 2013
Gdy wnuczki były małe, to nigdy nie kupowałam soczków w sklepie. Mam termomix i w nim robiłam różne soczki. Najczęściej z owoców i warzyw z własnej działki. Teraz też rzadko coś kupuję, chyba, że spodziewam się gości. Najczęściej robię napój z jabłek i zielonej pietruszki. Jabłka dzielę na ćwiartki, wyrzucam środek z pestkami, dodaję zieloną pietruszkę, trochę soku z cytryny i 1 szkl. cukru. Miksuję z 10 sekund, potem dolewam ponad 1 l wody i miksuję na mniejszych obrotach z 5 sek. Przecedzam i mam smaczny i zdrowy napój.
Aug 01, 2013
W tamtym roku robiłam sok z pigwy. Do dużej szklanej miski wrzuciłam pokrojoną i wypestkowaną pigwę i zasypałam 1 kg cukru. Dobrze wymieszałam i na wierzch położyłam gazę, aby nic nie wpadło do środka. Codziennie mieszałam i próbowałam dlatego soku wyszło bardzo mało tego soku-tak mi smakował. Potem wszystko wrzuciłam do garnka, dodałam 1 l wody, zagotowałam i przecedziłam przez duże sito. Wyszedł smaczny napój.