Skubaniec to popularny i bardzo smaczny pleśniak. Skubaniec, mimo tego, że jest wszechstronnie znany, przepis na niego zazwyczaj się nie zmienia. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to spróbujcie.
Ciasta nie kładziemy na blaszce tylko tarkujemy na tarce z grubymi otworami,pozwala to na równomierne ułożenie przygotowanego ciasta.
Przesiewamy mąkę na stolnicę dodając proszek do pieczenia i szczyptę soli,wbijając 4 żółtka( białka odstawiamy do lodówki),dolewamy śmietanę i pokrojone masło.Ciasto siekamy nożem a następnie szybko zagniatamy,dzieląc na dwie części,do jednej dodajemy kakao i obie wstawiamy do lodówki na 2 godziny(ciasto musi być bardzo twarde)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni,blaszkę smarujemy tłuszczem lub kładziemy pergamin.Jasne ciasto tarkujemy na blaszkę smarując dżemem,następnie dodajemy ubitą pianę z białek(na sztywno z cukrem) a na to tarkujemy ciemne ciasto,wkładamy do piekarnika i pieczemy 45 min.
Poradnik Jak zrobić skubańca? Upiecz go według naszego przepisu! skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!