Kuchnia chińska jest niezwykle oryginalna, charakterystyczna, a przede wszystkim bardzo smaczna. Sekret jej sukcesu tkwi w orientalnej mieszance smaków, która sumuje się w świetną ucztę dla kubków smakowych. Jednym z charakterystycznych dań tej wschodniej kuchni są sajgonki. Poniżej dowiesz się jak je przyrządzić.
Ugotuj chińskie grzybki we wrzątku przez około 30 minut. Po wyjęciu ich z wody, obetnij trzonki, a pozostałą część grzyba pokrój w cieniutkie paski.
Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso i przypraw je solą i pieprzem do smaku.
Tymczasem na drugiej patelni podsmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem.
W tym samym czasie, na trzeciej patelni podduś pokrojone w kostkę pieczarki z solą. Razem z pieczarkami podduś także pokrojoną w paseczki marchewkę.
Makaron zalej wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem około 3 minuty. Po tym, pokrój go w paski.
Przygotuj dużą miskę i połącz w niej wszystkie składniki wraz z dwiema łyżkami sosu sojowego, żółtkiem i przyprawami. Całość podsmaż kilka minut na patelni.
Teraz zamocz na chwilę w ciepłej wodzie płaty papieru ryżowego do sajgonek. Zawiń w nie przygotowany farsz.
Poczekaj około 15 minut, a po tym czasie zabierz się za smażenie sajgonek na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Poradnik Jak zrobić sajgonki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!