Ryżanka to delikatna i lekkostrawna zupa, którą podawały nam babcie i mamy jako lek na bolący brzuch. Każdego od czasu do czasu dopada ten potworny ból, nie mamy wtedy apetytu, lecz musimy coś przegryźć. Idealnym lekiem będzie ryżanka, która dla odwodnionego człowieka działa jak lek na całe zło. Przeczytaj jak zrobić taką zupkę.
Opłucz mięso i włóż je do garnka z około dwoma litrami zimnej wody. Wodę gotuj przez cały czas na średnim ogniu.
Kiedy woda w garnku zacznie się gotować, włóż do niej umyte, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa z włoszczyzny oraz ziele angielskie i liść laurowy.
Całość gotuj do czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wyjmij z wywaru mięso, warzywa oraz liść laurowy. Dosyp do zupy około łyżeczkę soli i wrzuć do niej przepłukany zimną wodą ryż.
Gotuj całość przez około 25 minut, aż ryż będzie całkiem miękki.
W między czasie oddziel mięso od kości i zetrzyj warzywa na tarce. Kiedy ryż będzie miękki, przełóż mięso i warzywa do zupy.
Ewentualnie dopraw ryżankę do smaku.
Jeżeli chcesz podać zupę małemu dziecku, możesz ją zmiksować lub zblenderować. Podając, posyp wierzch koperkiem.
Poradnik Jak zrobić ryżankę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!