Pudding to danie angielskie, którym zachwycają się miliony osób. Jest nieskomplikowane, niedrogie, a jakie pyszne! Poniżej podam sposób, jak zrobić biały chleb, posmarowany masłem i zapieczony w masie jajeczno-mlecznej z dodatkiem cukru, cynamonu i bakalii.
Natrzyj naczynie żaroodporne masłem.
Odkrój skórkę z każdej kromki chleba tostowego.
Każdą kromkę pokrój wzdłuż przekątnej i w ten sposób powstanie 16 trójkątów. Posmaruj je z jednej strony masłem.
Układaj trójkąty w naczyniu żaroodpornym, opierając je o siebie. Podstawą do dołu, natomiast kąt prostu powinien być skierowany ku górze.
Chleb posyp rodzynkami i cynamonem.
Podgrzej mleko razem ze śmietanką. Pilnuj jednak, aby całość się nie zagotowała. W tym czasie zmiksuj jajka, 3 łyżki cukru i ekstrakt waniliowy. Następnie dolej do tego mleko ze śmietanką, cały czas mieszając całość, aby uniknąć zważenia się jaj. Powinien powstać aksamitny i puszysty krem.
Zalej kremem chleb tostowy i posyp całość 2 łyżkami cukru. Odstaw na bok na 15 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Pudding piecz przez około 30-40 minut, aż zmieni on kolor na złotawy.
Do rodzynek możesz także dodać orzechy włoskie, wiórki kokosowe, suszoną żurawinę, orzechy laskowe i to, na co tylko masz ochotę.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić pudding chlebowy skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!