Jak zrobić pizzę w domu

Jak zrobić pizzę w domu

Pizza zrobiona przez nas na pewno będzie posiadać lepsze walory smakowe od kupnej. Pamiętaj że składniki wybierasz sam i są na pewno świeże oraz wg.twojego gustu i smaku. Na domowej imprezie zaszpanuj przed gośćmi dobrze zrobioną pizzą.

Krok 1


Mieszamy dokładnie składniki na ciasto dodając pokruszone drożdże oraz 2 łyżki oleju,dalej mieszając.Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta i uformowaniu polewamy łyżką oleju rozprowadzając na całej powierzchni pozostawiając w ciepłym miejscu na 45 minut pod przykryciem.W międzyczasie w kosteczkę kroimy cebulę a kiełbasę i pieczarki w talarki,ser trzemy na tarce o dużych oczkach a paprykę po oczyszczeniu z ziaren w cienkie paski.

Krok 2

Do rozgrzanego oleju w patelni dodajemy pieczarki z cebulą i lekko szklimy,odstawiając na bok,dzieląc na 2 części.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ugniatając ponownie po czym wstawiamy na wysmarowaną blaszkę.Składniki przeznaczone na sos mieszamy,dzielimy na połowę smarując ciasto dodając startego sera a na wierzch układamy połowę papryki,kiełbasy i cebulki z pieczarkami.

Krok 4

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy pizzę obserwując jej pieczenie oraz sprawdzając twardość ciasta,na 15 minut przed końcem pieczenia,wyciągamy celem posypania połową utartego sera po czym wkładamy z powrotem i trzymamy kilka minut aż ser się całkowicie roztopi.Po wyciągnięciu bierzemy się za wykonanie drugiej pizzy.

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić pizzę - różne propozycje

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak zrobić pizzę w domu skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!

Autor

Składniki

  • Ciasto na 2 pizze:
  • ok 2 pełnych szklanek mąki
  • 1 szklanki letniej wody
  • 1 opakowanie świeżych drożdży
  • odrobina soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • Składniki:
  • 0.5 kg pieczarek
  • 3 papryki: żółta czerwona i zielona
  • 30 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 60 dag sera żółtego w kawałku
  • Sos na ciasto:
  • 1 szklaneczka wody
  • łyżka ziół prowansalskich
  • oregano
  • bazylii
  • majeranku
  • troszkę soli i pieprzu
  • sporo pikantnego ketchupu