Pizza zrobiona przez nas na pewno będzie posiadać lepsze walory smakowe od kupnej. Pamiętaj że składniki wybierasz sam i są na pewno świeże oraz wg.twojego gustu i smaku. Na domowej imprezie zaszpanuj przed gośćmi dobrze zrobioną pizzą.
Mieszamy dokładnie składniki na ciasto dodając pokruszone drożdże oraz 2 łyżki oleju,dalej mieszając.Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ciasta i uformowaniu polewamy łyżką oleju rozprowadzając na całej powierzchni pozostawiając w ciepłym miejscu na 45 minut pod przykryciem.W międzyczasie w kosteczkę kroimy cebulę a kiełbasę i pieczarki w talarki,ser trzemy na tarce o dużych oczkach a paprykę po oczyszczeniu z ziaren w cienkie paski.
Do rozgrzanego oleju w patelni dodajemy pieczarki z cebulą i lekko szklimy,odstawiając na bok,dzieląc na 2 części.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę ugniatając ponownie po czym wstawiamy na wysmarowaną blaszkę.Składniki przeznaczone na sos mieszamy,dzielimy na połowę smarując ciasto dodając startego sera a na wierzch układamy połowę papryki,kiełbasy i cebulki z pieczarkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy pizzę obserwując jej pieczenie oraz sprawdzając twardość ciasta,na 15 minut przed końcem pieczenia,wyciągamy celem posypania połową utartego sera po czym wkładamy z powrotem i trzymamy kilka minut aż ser się całkowicie roztopi.Po wyciągnięciu bierzemy się za wykonanie drugiej pizzy.
Poradnik Jak zrobić pizzę w domu skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!