Pigwy mają intensywny zapach i smak. Są stosowana w lecznictwie oraz zielarstwie. My, możemy wykorzystać je w domu, robiąc z nich nalewkę własnej roboty. Jeżeli jesteś fanem domowych wyrobów, koniecznie spróbuj pigwówki!
Umyj owoce pigwy, oczyść je z pestek i rozdrobnij np. za pomocą blendera. Nie możesz jednak doprowadzić ich do postaci miazgi!
W międzyczasie przygotuj z wody i cukru tzw. cukrową zalewę.
W wybranym naczyniu umieść owoce, zalej je spirytusem, miazgą cukrową oraz miodem.
Całość dokładnie wymieszaj.
Naczynie z nalewką postaw w ciemne i ciepłe miejsce, aby alkohol dochodził do siebie. Im dłużej stoi, tym lepiej będzie w przyszłości smakował!
Poradnik Jak zrobić pigwówkę z miodem skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!