Większości z nas piernik miodowy kojarzy się z Bożym Narodzeniem, kiedy to ciasto jest nieodłącznym elementem stołowej zastawy. Jego zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również fakt, że może stać naprawdę bardzo długo. Pytanie tylko, czy nie zostanie wcześniej zjedzony!
Postaw na wolnym ogniu rondelek i wymieszaj w nim mleko, cukier, miód, masło oraz przyprawy. Składniki mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie ostaw je na bok, aby wystygły.
W międzyczasie, kiedy masa stygnie, oddziel żółtka od białek, a następnie ubij białka na sztywną masę. Powinna ona być tak sztywna, że przechylając ją nad głową- nie wypadnie z miski.
Pokrój bakalie na mniejsze kawałki.
Do chłodnej masy dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksując całość.
Do wszystkich składników dodaj teraz sodę i żółtka jaj i dalej mieszaj całość.
Na końcu dodaj ścięte białka jaj i delikatnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.
Wysmaruj formę tłuszczem, wlej do niej masę na ciasto i wsyp wszystkie bakalie.
Ciasto piecz około 60 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Co jakiś czas sprawdzaj wykałaczką, czy nie jest ono suche w środku. Kiedy piernik ostygnie, możesz polać go polewą czekoladową.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić piernik na miodzie na Święta Bożego Narodzenia skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!