Pochodząca z Sycylii pasta z bakłażana, profesjonalnie zwana jest Caponatą. Charakteryzuje się bardzo specyficznym smakiem. Jedni ją kochają, a inny nienawidzą. Warto więc ją spróbować i przekonać się, czy może Ty także zostaniesz jej fanem?
Pokrój bakłażana w kostkę i posyp go solą. Po tym, odstaw go na jakiś czas na bok. Po danym czasie, wypłucz warzywo. Dzięki powyższemu zabiegowi pozbędziesz się charakterystycznej dla bakłażana goryczy. Następnie osusz warzywo za pomocą papierowych ręczników.
Na patelni dobrze rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulkę oraz seler. Posól warzywa do smaku oraz dodaj wyciśnięty czosnek. Smaż przez kilak minut, dopóki cebula się zeszkli.
Odcedź warzywa od tłuszczu i odstaw je na bok.
W tym czasie, podsmaż na rozgrzanej patelni bakłażana. Po kilku minutach dodaj do niego wcześniej przygotowane warzywa oraz pomidory, orzeszki piniowe, oliwki, kapary. Do wszystkiego dodaj słodką paprykę.
Dokładnie mieszając wszystkie składniki, dodaj do całości ocet, pastę pomidorową i cukier. Mieszankę smaż do momentu, aż bakłażan będzie miękki.
Na koniec dodaj do pasty bazylię, sól i pieprz do smaku.
Pasta bakłażanowa, zwana także Caponatą świetnie pasuje jako dodatek do dań rybnych!
Poradnik Jak zrobić pastę z bakłażana skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!