Ogórki konserwowe to idealny dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek. Co rok warto wykorzystać sezon i zaopatrzyć się w ogórki, aby przetworzyć je właśnie w ten sposób. Poniżej podaje jeden z moich ulubionych przepisów na tego typu ogórki. Smakują nie tylko dorosłym, ale także dzieciom!
Aby ogórki jak najlepiej smakowały, przetwarzaj je następującymi etapami.
Umyte i odsączone ogórki przełóż do miski. Następnie zalej je solanką (na każdy 1 l zimnej wody przypada 1 czubata łyżka soli). Naczynie odstaw na bok na całą dobę.
Po tym czasie, wylej z ogórków solankę. Zabierz się teraz za octową zalewę, która składa się z octu i zimnej wody (na każdą szklankę octu przypadają 2 szklanki zimnej wody). Taką zaprawę zagotuj i gorącą zalej ogórki. Ponownie odstaw całość na 24 godziny.
Kiedy minie następna doba, zaprawę octową z ogórków wlej do garnka i przygotuj nową, taką samą zaprawę jak w poprzednim kroku. Starą i nową zalewę zmieszaj ze sobą w garnku, zagotuj na ogniu i gorącą zalej korniszony. Jeszcze raz odłóż ogórki na bok na 24 godziny.
Ostatni raz przygotuj zalewę octową, ale w innych proporcjach (na dwie szklanki octu przypada litr zimnej wody). Gotuj zaprawę na ogniu, dodając do niej 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gorczycę, liście laurowe, koper i szczyptę przyprawy carry. Ostatni raz zalej zaprawą korniszony i szczelnie zamknij słoiki.
Poradnik Jak zrobić ogórki konserwowe skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!