Polecamy indyka nadziewanego, którego będziemy piec w całości. Taki indyk to wytworne danie na różne rodzinne okoliczności.
Indyka myjemy pod kranem po osuszeniu nacieramy solą pozostawiając na 1 godzinę.
Farsz:namoczoną bułkę w mleku mielimy z wątróbką przez maszynkę,do zmielonej wątróbki dodajemy utarte żółtka z masłem,doprawiając solą i pieprzem całość mieszamy.Do farszu dodajemy ubitą pianę z białek i zieloną pietruszką,w przypadku rzadkiego farszu dodać bułki tartej.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni wstawiając bretfankę z zaszytym indykiem grzbietem do dołu nafaszerowanym nadzieniem,oblewając tłuszczem.Po zarumienieniu się obracamy indyka polewając tłuszczem i odrobiną dolanej wody,na niższej temperaturze dopiekamy aż do miękkości.
Upieczonego indyka porcjujemy i podajemy wg.własnego gustu z surówkami.
Poradnik Jak zrobić nadziewanego indyka w piekarniku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!