Guacamole to salsa przyrządzona na bazie awokado, które są owocami wyjątkowo odżywczymi, bogatymi w błonnik oraz w witaminy E, B i K. Sos jest charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej, dodawany niemal do każdej przystawki. Swoich zwolenników znalazł także w całej Europie. Co więcej, przygotowanie sosu nie jest czasochłonne, więc często okazuje się być pysznym ratunkiem podczas niespodziewanej wizyty gości.
Rozpoczynamy od oczyszczenia avocado. Najłatwiejszym sposobem jest przekrojenie owocu na pół i usunięcie pestki, a następnie wydrążenie małą łyżeczką miąższu.
Ważnym jest dobranie miękkiego, ale nie w pełni dojrzałego avocado.
Przełożone do głębokiej miski avocado należy rozetrzeć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Konsystencja miąższu zależy od własnych upodobań.
Zalecamy nie rozcierać owocu zbyt mocno, gdyż sos smakuje najlepiej wówczas, gdy wyczuwalne są małe kawałki avocado.
Dodajemy do miski resztę składników i mieszamy wszystko za pomocą łyżki. Następnie przyprawiamy do smaku.
Guacamole podajemy jako dip do chipsów nachos, do grzanek lub do tortilli. SMACZNEGO !
Poradnik Jak zrobić meksykański sos guacamole? skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!