Marynowany czosnek to znakomita przyprawa do sałatek, mięs ryb i innych potraw. Jest tak wyjątkowy, że wydobędzie wspaniały smak każdego produktu. Nadaje się także do kanapek oraz po prostu do samodzielnego spożycia.
Przygotuj małe słoiczki. Dokładnie je umyj i wyparz.
Obierz główki czosnku i podziel je na żabki, które następnie umieść w jednej misce i zalej wrzątkiem. Po 2 minutach odlej wodę.
Czosnek włóż dość ciasno do słoiczków razem z gorczycą, ziołami prowansalskimi i pokruszonym liściem laurowym.
Ugotuj 1,5 szklanki wody wraz z octem. Roztwór posól i posłodź. Całość dokładnie wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Po tym, możesz zalać wrzątkiem słoiki. Szczelnie je zakręć.
Słoiki musisz pasteryzować przez około 5 minut. Gotowe!
Poradnik Jak zrobić marynowany czosnek skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!