Jabłka to owoce, które są darem od matki natury i mamy ich pod dostatkiem cały rok. Warto więc pomyśleć o przetworach z tych pysznych i popularnych owoców. Jednym z pomysłów jest marmolada, która świetnie nadaje się do naleśników, rogalików, kanapek czy ciast. Poniżej dowiesz się jak ją zrobić.
Umyj jabłka, obierz, a następnie wykrój ze środka nasiona. Pokrojone owoce skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj średni garnek, wsyp do niego połowę jabłek i skrop je 3 łyżkami wody. Owoce rozgotuj, aby powstała z nich gęsta papka.
Do owoców dodaj całą resztę jabłek, cynamon i cukier. Smaż wszystko przez 30 minut, cały czas mieszając.
Wyparz słoiki, a następnie zalej je musem i natychmiast zakręć.
Odczekaj aż słoiki wystygną i sprawdź czy wszystkie się zassały.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak zrobić marmoladę jabłkową skomentowało 1 osób.