Semifreddo to rodzaj lodowego musu, który jak sama nazwa wskazuje podawany jest na pół zimno. Bazą do tego deseru jest m. in. słodka śmietanka i czekolady. Jest to świetna alternatywa dla lodów. Smakuje nieziemsko!
Do małego garnka wsyp cukier i zalej go 50 ml wody. Całość gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej przez pewien czas.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno.
Kiedy syrop w garnku zgęstnieje i będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij go z ognia i natychmiast włóż do bardzo zimnej wody, aby ostygł.
Syrop wlej delikatnie i nieprzerywanym strumieniem do ubitych białek, cały czas miksując całość na średnich obrotach. Ubijaj to, aż piana będzie całkowicie zimna i wtedy możesz wstawić masę do lodówki.
Wyłóż formę do pieczenia keksów folią spożywczą.
Teraz możesz zabrać się za przygotowanie pierwszej warstwy musu. Białą czekoladę skrusz do miski, którą następnie postaw na garnku z wrzątkiem. Cały czas mieszaj czekoladę, aż się roztopi.
50 ml śmietanki ubij na sztywno. Pół łyżeczki żelatyny rozpuść w jednej łyżce wody i wymieszaj to ze śmietanką. Następnie wymieszaj śmietankę z rozpuszczoną czekoladą, dodaj 1/3 przygotowanego soku z cytryny, a do tego 1/3 przygotowanej wcześniej masy z białek.
Masę z białej czekolady wlej do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj drugą warstwę z mlecznej czekolady. Postępuj tak samo jak w przypadku czekolady białej. Kiedy już warstwa będzie gotowa, wlej ją do keksówki na warstwę białą i ponownie wstaw ją do lodówki. Poczekaj do czasu, aż masa stężeje.
Przed tobą przygotowanie ostatniej warstwy z gorzkiej czekolady. Ponownie postępuj jak w krokach poprzednich. Kiedy już wlejesz mus do formy, wstaw całość do zamrażarki na całą noc.
Na pół godziny przed podaniem, wyjmij mus z formy i ozdób jakimś sosem lub owocami. Podawaj deser jak sama nazwa wskazuje na pół zimno.
Poradnik Jak zrobić lodowy mus Semifreddo skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!